Κυριακή, Μαΐου 17, 2009

Εσείς, πόσους μεγάλους Έλληνες ψηφίσατε σήμερα;

Γράφει ο Χρήστος Χ. Θεοφιλάτος

«Οι τεχνοκράτες σήμερα υποκατέστησαν ακόμα και τους ποιητές». Όλες αυτές οι γλυκερές, τιποτένιες «καταθέσεις ψυχής» που τυπώνονται αυτόν τον καιρό και μάλιστα από πρωτοκλασάτους εκδοτικούς, έρχονται να το επιβεβαιώσουν. Τυφλές υμνωδίες στη γυναίκα, την άνοιξη και τη Μικρασία. Στρατός από άνανδρες πένες ασημάντων που ομφαλοσκοπούνται δίχως βίο και πολιτεία, στερουμένων προσωπικού αναστήματος και ματιάς στα πράγματα. Όλοι αυτοί έρχονται να σου πουν «κλάψε για το χαμό του πιτσιρικά στα Εξάρχεια, κατ’ εντολήν ή ψήφισε τον μεγαλύτερο Έλληνα». Ο υποκινούμενος έχει σαφέστερα μεγαλύτερη ευθύνη από τον υποκινητή. Δεν νοείται, αγαπητοί φίλοι, στον περίφημο αιώνα της πληροφορίας να συντασσόμαστε έτσι αβίαστα με το κοπάδι της εκάστοτε τάσης. Λίγη πραγματική ντροπή γι’ αυτό που αφηνόμαστε να μας γαλουχήσει απ’ τα media, δεν βλάπτει.

Και για να ξαναγυρίσω στο φλέγον θέμα της λογοτεχνίας, έχω να πω σε κείνον που γράφει: Μείνε μακριά από λογοτεχνικούς συλλόγους, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, αν θέλεις ποτέ σου να γράψεις μια αράδα που να μην ντρέπεσαι γι’ αυτήν. Να αμφιβάλλεις έντονα για τους Νομπελίστες και τους στρατευμένους ποιητές μας και ψάχνε τους μεγάλους, αθέατους γραφιάδες της μετεπαναστατικής περιόδου, για τους οποίους δε μίλησε καμιά επιτροπή ειδικών και προπαντός ο «πολύς κόσμος». Όχι πως δε θα ’βρείς σαβούρα και σ’ αυτούς, αλλά για χάρη του ενός ειλικρινούς που μπορεί να ανακαλύψεις, αξίζει το ψάξιμο. Διάβασε (αφού έχεις καθορίσει το στυλ σου) Σολωμό, που είναι ίσως ο μεγαλύτερος αναμορφωτής και αρχιτέκτονας της ελληνικής στην ποίησή του, σπουδαίος κυρίως στα λιγότερο διαδεδομένα έργα του και μέγας αναθεματιστής της φάρας των φιλολόγων.

Μη συμμετέχεις σε ανόητες ψηφοφορίες για τον καλύτερο – κι εγώ δεν ξέρω σε τι. Σκοπός τους είναι να μετρήσουν τη βλακεία και τη συνολική ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή. Και από τέτοια, δόξα τω Θεώ, η χώρα μας έρχεται πρώτη (σε περίπτωση ψηφοφορίας, θέλω να πω).

Δεν υπάρχουν σχόλια: