Τετάρτη, Μαΐου 27, 2009

Λίγα λόγια για την Ποίηση και τα Ποιήματα

Τα ποιήματα είναι ένα νοερό ανθρώπινο τραγούδι, που βγαίνει απ' τα βάθη της ψυχής. Για να έχει αξία ένα ποίημα, πρέπει πάνω απ' όλα να είναι αληθινό. Όχι απαραίτητα να λέει αλήθεια - μπορεί να μιλά συμβολικά, αλληγορικά ή με χίλιους άλλους τρόπους - αλλά να περιέχει αληθινότητα.

Ένα δεύτερο στοιχείο που δίνει αξία στο ποίημα είναι η καλή του δούλεψη, η ωραία τεχνοτροπία καθώς και η σωστή επιλογή των λέξεων. Τούτο το τελευταίο είναι απόρροια της αληθινότητας και γίνεται και εντελώς ενστικτωδώς, όταν ο ποιητής ένθεος και δοσμένος στο γράψιμο δεν αφήνει αβασάνιστα τις λέξεις να βγουν στο χαρτί, αλλά πονά για την καθεμιά και την δίνει με δύναμη και βαθύ συναίσθημα.

Τρίτο στοιχείο που προσδίνει αξία στο ποίημα είναι η αύρα που αυτό αποπνέει στον αναγνώστη όταν έχει πλέον δημιουργηθεί. Σαν το καλό κρασί που έχει οσμή υπέροχη, γεύση ασυναγώνιστη και προκαλεί ευχαρίστηση και γλυκό απόηχο.

Τέταρτο στοιχείο αξίας ενός ποιήματος είναι η αναγκαιότητα αυτού καθαυτού του ποιήματος. Δηλαδή, πόσο αναγκαίο είναι αυτό το ποίημα στην κοινωνία μας ή και διαχρονικά. Πολύ δε περισσότερο διαχρονικά, διότι το ποίημα ως γνωστόν εκ του χρόνου δοκιμάζεται αλάθευτα. Να έχει μεγαλοσύνη (προσοχή όχι απαραίτητα μέγεθος), αυτοτέλεια και να μιλά για κάτι που όλοι αξίζει να κοινωνήσουμε.

Τότε μόνο, ένα ποίημα είναι μεγάλης αξίας και παντοτινό. Φανταστείτε τώρα, από τι άνθρωπο μπορεί ένα τέτοιο ποίημα να προέλθει. Και ας μη ζηλεύουμε όταν δεν γράφουμε τόσο μεγάλα ποιήματα. Εκτός κι αν επιζητούμε την δική μας κακουχία (σχήμα λιτότητας είναι η λέξη "κακουχία", και για να μην πω άλλες λέξεις). Μια κακουχία πάντως, που δεν πρέπει να βάζει τη στάμπα της ανεξίτηλα κι εντελώς φανερά πάνω στον ποιητή, διότι τότε τον "ρίχνει" απ' τον Όλυμπο και δεν ανοίγει τα φτερά του για το παραπέρα. Μένει απλά ένας καλός δουλευτής του στίχου και τίποτ' άλλο. Ο Ποιητής, πετά παραπέρα δίχως να νοιάζεται...

Verse Monkey!

Δεν υπάρχουν σχόλια: