Παρασκευή, Μαΐου 15, 2009

Από πού προέρχεται το σύμβολο @ που χρησιμοποιούμε στο Ίντερνετ;


Γράφει ο Νίκος Μπατσικανής, ποιητής-συγγραφέας-μελετητής

Αντίθετα με ό,τι φανταζόμαστε, το σύμβολο @ υπήρχε πολύ πριν εφευρεθούν τα κομπιούτερ. Με το «@» συμβολίζεται η ένωση δύο γραμμάτων, του a και του d, τα οποία σχηματίζουν την πρόθεση της λατινικής Γλώσσας ad, που σημαίνει: στο, προς, πλησίον, κοντά. Όταν ένωσαν αυτά τα δύο γράμματα σε ένα, η γραμμή του «d» κάμφθηκε εντελώς προς τα αριστερά.
.
Αυτό ίσως συνέβη γύρω στον 6ο -7ο αιώνα μ.Χ. Αλλά και στις μέρες μας το σύμβολο @ χρησιμοποιήθηκε στην εμπορική αλληλογραφία και γι’ αυτό τοποθετήθηκε στο πληκτρολόγιο των γραφομηχανών. Η χρήση του «@» στην αλληλογραφία μέσω Ίντερνετ οφείλεται στην αρχική του σημασία: «προς» (ad είναι το αντίστοιχο του at στα αγγλικά).
.
Το παράδοξο είναι ότι το «@» έχει καθιερωθεί με διαφορετικές ονομασίες ανά την υφήλιο. Στη Γλώσσα μας το λέμε «παπάκι», Ιταλικά ονομάζεται «chiocciola: σαλιγκάρι, Ολλανδικά apestaart: ουρά πιθήκου, Εβραϊκά strudel, Ισπανικά arroba: μονάδα μέτρησης κρασιού, Νορβηγικά kanec-bolle: ένα σπειροειδές ψωμάκι κανέλας, Γερμανικά klammeraffe: πίθηκος-αράχνη, Δανικά snabel-a: προβοσκίδα ελέφαντα, Γαλλικά arobase, από τα ισπανικά, ή escargot: σαλιγκάρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: