Παρασκευή, Ιουνίου 12, 2009

Ποίηση - Δυο λόγια από την Μαρίνα Κοράλη

Η άποψη της Φίλης μας, Μαρίνας Κοράλη (ψευδώνυμο της συγγραφέα-ποιήτριας Κ. Α.), πάνω στο θέμα "Ποίηση":

Η ποίηση πρέπει σαφώς να διαχωρίζεται από τον πεζό λόγο. Πολλοί ποιητές σήμερα, δυστυχώς, γράφουν πεζό λόγο, τον στιχοποιούν και νομίζουν πως έχουν κάμει ένα ποίημα. Συνεπώς, το πρώτο πράγμα που επιβάλλεται να γνωρίζει ο επίδοξος ποιητής είναι, τον σαφή ορισμό του πεζού.

Η ποίηση για μένα είναι το τραγούδι της βοσκοπούλας πάνω στις ραχούλες. Καθόλου αυτή (η βοσκοπούλα) δεν νοιάζεται αν οι στίχοι της, αρέσουν. Tην συνεπαίρνει το τραγούδισμα και ταξιδεύει νοερά. Τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του κόσμου, ποτέ δεν καταγράφηκαν σε βιβλία ή σε CD.

Δεν πιστεύω σε κανόνες και θεωρίες. Ο στίχος πρέπει να είναι απελευθερωμένος απ' τα δεσμά του. Ούτε κι εγώ γράφω ρίμα στις ήδη δημοσιευμένες συλλογές μου. Ωστόσο, διάλεξα τούτο το βήμα του Versemonkey, για να περάσω κάποιες νέες μου προσπάθειες με ομοιοκαταληξία. Ελπίζω ότι ο κύριος Παναγιώτης δεν θα μού κρατήσει κακία...

Κλείνοντας, και επανερχόμενη στο θέμα της ποίησης, θεωρώ ότι ο ποιητής πρέπει να τραγουδάει για τον εαυτό του και να αγνοεί τις (ύποπτες) "σειρήνες".

Ευχαριστώ για όλα,

Μαρίνα Κοράλη (ψευδώνυμο και παρακαλώ να μη δημοσιευτεί το όνομά μου).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ποίηση πρέπει σαφώς να διαχωρίζεται από τον πεζό λόγο.

Στην Ποίηση αυτό γίνεται ΜΟΝΟΝ όταν ο ποιητής εμπνευστεί και θελήσει να το κάνει. Τότε ο διαχωρισμός γίνεται αυτόματα, μαγικά θα έλεγα.

Δημήτρης Ζήνας
(χωρίς ψευδώνυμο)

Ανώνυμος είπε...

Η ποίηση για μένα είναι το τραγούδι της βοσκοπούλας πάνω στις ραχούλες. Καθόλου αυτή (η βοσκοπούλα) δεν νοιάζεται αν οι στίχοι της, αρέσουν.

Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι λέγοντας ποίηση εννοούμε τραγούδι! και κατά συνέπεια στίχοι τραγουδιών.

Φιλικά προς την άποψή σας, με την οποία δυστυχώς δεν συμφωνώ.

Δημήτρης Ζήνας

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια ποιος είναι ο σαφής ορισμός του πεζού για να μάθει ο κάθε επίδοξος ποιητής?

Δημήτρης Ζήνας