Σάββατο, Μαρτίου 28, 2009

Κοσμογονία (;)


"«Η Γη βρίσκεται στην κρίσιμη φάση της ψύξης του πυρήνα της», είπε η Άνιζ. «Όπως συμβαίνει μ’ όλα ανεξαίρετα τα ουράνια σώματα, που κλείνουν μέσα τους τη “φωτιά”, ο πυρήνας της Γης παγώνει σταδιακά ακολουθώντας “αντίστροφα ενισχυμένη αριθμητική πρόοδο”. Η φάση αυτή, ξεκίνησε απ’ το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο π’ αποσχίστηκε απ’ τον ήλιο του ο πυρήνας της Γης κι άρχισε να περιστρέφεται στο διάστημα.

»Στην αρχή, ο πυρήνας, ανάλογα με το μέγεθος και τη συμπαγότητα της μάζας του – και τούτο έχει να κάνει με την εσωτερική του θερμοκρασία, αλλά και με τη θερμοκρασία του Ήλιου – προσέλκυσε και προσεταιρίστηκε σωματίδια διαστημικής ύλης και, της ψύξης του προϊούσας, επίτρεψε σ’ αυτή την ύλη-κοιτίδα μικρόβιων, δηλαδή κοιτίδα της αρχέγονης ζωής, να κατακαθίσει.

»Τ’ αλλεπάλληλα στρώματα ύλης, πολλαπλασίασαν την πλανητική μάζα και καθόρισαν τη μέση τιμή της επιφανειακής βαρύτητας. Η βαρύτητα λαβαίνει τη “σταθερά” της, μόλις αγγίξει τα δυνητικά της όρια σε σχέση με δυο άλλες δυνάμεις: Την ταχύτητα και το μέγεθος. Δεδομένου, όμως ότι, ούτε η ταχύτητα, ούτε το μέγεθος – το οποίο μέγεθος εμπεριέχει οπωσδήποτε την έννοια της μάζας – παραμένουν αναλλοίωτα διαχρονικά, με τον ίδιο τρόπο κι η βαρύτητα αδυνατεί να διατηρήσει αμετάβλητη την τιμή της, σε εύρος χιλιάδων αιώνων.
»Με την ανατάραξη της ατμόσφαιρας και την περιοδική αυξομείωση της φωτεινότητας – μέρα-νύχτα – τα χημικά στοιχεία του φλοιού απόχτησαν κίνηση, συγχωνεύτηκαν μεταξύ τους και δημιούργησαν τα νερά που κατάκλυσαν, υπό μορφή ραγδαίας βροχής, πάμπολλες μικρές και μεγάλες κοιλότητες του ήδη στερεοποιημένου πλανήτη κι οξυγόνο εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα παρέχοντας το “καύσιμο”, που οι “ενώσεις του άνθρακα”, οι ζωντανοί οργανισμοί δηλαδή, θα χρησιμοποιούσαν…

»Στις μέρες μας, η Γη έχει, πια, φτάσει στο κρίσιμο σημείο της εσωτερικής της ψύξης κι αυτό σημαίνει πως ο πυρήνας της έχει χάσει σημαντικό μέρος απ’ τη θερμότητά του. Φανταστείτε μια κάφτρα, που σιγοκαίει αναμμένη επειδή πολύ κοντά της βρίσκεται μια μεγάλη εστία φωτιάς. Αν η φωτιά σβήσει ή μειωθεί η έντασή της, τότε κι η κάφτρα θα πάψει να σιγοκαίει. Ο ήλιος της Γης περνά στην επόμενή του φάση… Σαν αντιστάθμισμα, ο πλανήτης, λεπταίνει το στρώμα του όζοντος που τον περιβάλλει. Το στρώμα του όζοντος “σκίζεται” κατά τόπους κι επιβλαβείς θερμαντικές αχτίνες εισχωρούν στην τροπόσφαιρα."


(Τελευταίο απόσπασμα από το μυθιστόρημα "Άνιζ - Το ζήτημα της Γης", του Παν. Θ. Τουμάση).


ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ;

Ακολουθεί μια σειρά εκπληκτικών φωτογραφιών, για το περιβάλλον.


(Επόμενη ανάρτηση, εντός λίγων λεπτών. Ανανεώνετε συχνά τη σελίδα).

Verse Monkey!

Δεν υπάρχουν σχόλια: