Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010

Άνασσα Πόλη


Ο χρόνος τρέχει, κυλά σαν το νερό, φίλες και φίλοι, κι ο διαγωνισμός που προβάλλουμε τόσον καιρό τώρα εδώ παραπάνω, κι αυτός εκπνέει. Άραγε, δηλώσατε συμμετοχή; Γράψατε ένα ποίημα με τίτλο "Άνασσα Πόλη" ή μήπως ο τίτλος δεν σας ενέπνευσε καθόλου, στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που βρεθήκαμε - κυριολεκτικά απ' τη μια στιγμή στην άλλη - να ζούμε;

Αύριο θα αφαιρέσουμε από το ιστολόγιό μας την σχετική ανακοίνωση, γι' αυτό όσοι επιθυμείτε έστω και την τελευταία στιγμή να συμμετέχετε, κάντε το τώρα! Είναι για καλό σκοπό. Είναι για να δώσουμε ζωή και νέα αύρα στο σύγχρονο λογοτεχνικό ρεύμα του τόπου μας. Και διαθέτουμε αξιολογότατους νέους δημιουργούς - ειδικά μάλιστα όταν τέτοιες "θεομηνίες" έξω, γεννούν αριστουργήματα.

Η δική μας συμμετοχή είναι εκτός συναγωνισμού, όχι επειδή σνομπάρουμε - κάθε άλλο! - αλλά επειδή η γραφή μας γίνεται εύκολα αναγνωρίσιμη, με κάτι λέξεις κλισέ που βάζουμε και σε άλλα ποιήματά μας, π.χ. "τ' άργανα", που σημαίνει "τα όργανα". Και δεν θέλουμε να φέρουμε σε δυσκολία την κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται από καλούς φίλους... Ιδού παρακάτω, το εκτός συναγωνισμού ποίημά μας:

**********

Το διάδημα φορώντας της πόλης-κόρης τους,
τους βασιλείς σου, Αθήνα, σύρουν εξόριστους.

Ω, τι πομπή πελώρια, γυμνή, ανυπόδετη,
στην ξένη γη τους πάνε, κι όλοι αλυσόδετοι.

Στους τόπους των βαρβάρων, να τους αφήσουνε,
πόλεμο, αισχύνη, οδύνη, για να γνωρίσουνε.

Άκου τον σπαραγμό τους, παιδιού στα σπάργανα
κι αχούνε τα ταμπούρλα, παίζουνε τ’ άργανα.

Κέκροπας, Αμφικτύων, Πανδίων, Κραναός,
Αιγέας, Μενεσθέας, Οξύντης, Μέλανθος.

Ήρθα κι εγώ μαζί τους, ’δώ στο λιμάνι σας,
τα «πρέπει» σας να μάθω, μα και τα «κάνει» σας.

Κι αν βασιλεύς δεν ήμουν μιας πόλης άνασσας,
θρηνώ σε κάθε δρόμο, σε κάθε αλάνα σας.

**********

Μην αργείτε λοιπόν, βλέπετε δεν χρειάζεται και πολλή φιλοσοφία. Διασκεδάστε το. Φτιάξτε μια δική σας συμμετοχή - έστω στο παρά πέντε - και στείλτε τη. Προλαβαίνετε να ζήσετε μαζί μας, να ζήσουμε όλοι μαζί αυτή τη χαρά.

Για λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους, κ.λπ., μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στο http://versemonkey.blogspot.com/2010/01/blog-post_28.html και να ρολάρετε λίγο παρακάτω, για να δείτε την σταθερή ανάρτηση.

Verse Monkey!

Δεν υπάρχουν σχόλια: