Παρασκευή, Οκτωβρίου 29, 2010

"Έφυγε" ο Χάρης Πάτσης


Εφυγε από τη ζωή, το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 97 ετών, ο παιδαγωγός-συγγραφέας-εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης.

Ο Χάρης Πάτσης υπήρξε μια κορυφαία μορφή ανάμεσα στον πνευματικό, λογοτεχνικό και εκδοτικό κόσμο της σύγχρονης Ελλάδας. Καταγόταν από το Θεσπρωτικό Πρέβεζας (Λάκκος Σουλίου, Ηπείρου). Το 1933 αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Ιωαννίνων. Το 1939 αρίστευσε στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Πανεπιστημιακή Μετεκπαίδευση (Φιλοσοφική Σχολή-Έδρα Παιδαγωγικής) και το 1946 πήρε το δίπλωμα του με άριστα. Κατά το διάστημα των πανεπιστημιακών σπουδών του, εγγράφηκε παράλληλα και παρακολούθησε μαθήματα στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία. Ταυτόχρονα, δημοσιογραφούσε από τις στήλες του ημερήσιου και περιοδικού τύπου και έδινε διαλέξεις στα διάφορα μορφωτικά ιδρύματα της πατρίδας μας, με θέματα κυρίως παιδαγωγικά, ιστορικά, λογοτεχνικά, κοινωνικά.

Η δραστηριότητα του στα κατοπινά χρόνια και ως σήμερα, μπορεί να συνοψισθεί στα εξής: Το 1945 ιδρύει τον ομώνυμο εκδοτικό οργανισμό και αρχίζει να κυκλοφορεί τη μηνιαία φιλοσοφική και παιδαγωγική επιθεώρηση «Νέο Σχολείο-Νέα Παιδαγωγική», τα περιοδικά «Παράδεισος του Παιδιού», «Ελεύθερα Αναγνώσματα», τις πασίγνωστες «Πατριδογνωσίες» του και την 28τομη «Εγκυκλοπαίδεια των Νέων» (Μ.Ε.Ν.), την πρώτη ελληνική εγκυκλοπαίδεια που συντάχθηκε εξολοκλήρου στη Δημοτική γλώσσα. Τον ίδιο καιρό συγγράφει, ολοκληρώνει και εκδίδει ολόκληρη σειρά σχολικών βιβλίων (48 τίτλους), τα οποία εγκρίνονται από το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο και για πολλά χρόνια γαλούχησαν την ελληνική νεότητα. Το 1960 συγγράφει και εκδίδει το περίφημο «Λεξικό της Δημοτικής» και αποκτά έτσι, για πρώτη φορά, η Νεοελληνική γλώσσα το λεξικό της. Μέχρι τότε, υπήρχε η «Γραμματική» του Μανόλη Τριανταφυλλίδη και η «Νεοελληνική Σύνταξη» (Συντακτικό) του Αχιλλέα Τζάρτζανου. Ο Χάρης Πάτσης με το «Λεξικό της Δημοτικής» συμπλήρωσε το κενό και πρόσφερε το κλειδί που έλειπε, για την ορθή χρήση της Νεοελληνικής γλώσσας.

Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε και τα επίτομα λεξικά της Αρχαίας και της Καθαρεύουσας, με την ερμηνεία των λημμάτων τους στη Δημοτική. Τα τρία αυτά λεξικά ενσωματώθηκαν, κατά τα επόμενα χρόνια, στη σειρά «Δέκα επίτομα Λεξικά (γλωσσικά, επιστημονικά, τεχνολογικά)». Στα χρόνια που ακολουθούν και ως τις μέρες μας, συνεχίστηκε η συγγραφική και εκδοτική δραστηριότητα του Χάρη Πάτση, σε όλους τους τομείς. Συνέχισε να εκδίδει, επιμελείται, εποπτεύει και κυκλοφορεί εγκυκλοπαίδειες κάθε λογής, λεξικά, ιστορικά, γεωγραφικά και λογοτεχνικά έργα, ενδεικτικά των οποίων είναι η «Νέα Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» (36 τόμοι), οι δύο Λογοτεχνικές Εγκυκλοπαίδειες (για την Ελληνική και την Παγκόσμια Λογοτεχνία), τα «Άπαντα των Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων» (106 τόμοι), τα «Άπαντα των Νεοελλήνων Κλασικών» και εκατοντάδες άλλους τόμους.

Το 2005, ο Χάρης Πάτσης, συμπληρώνοντας 70 χρόνια συγγραφικής και εκδοτικής προσφοράς, εγκαινίασε, σε μια γιορταστική, τιμητική εκδήλωση στον «Παρνασσό», τη «Φιλοσοφική και Κοινωνιολογική Βιβλιοθήκη Χάρη Πάτση» με τα τρία προσωπικά του συγγράμματα: «Κοινωνιολογία και Κοινωνικά Συστήματα», «Το Μέλλον του Σοσιαλισμού» και «Παγκοσμιοποίηση, το Κύκνειο Άσμα του Καπιταλισμού». Η σειρά αυτή, συμπληρώθηκε με το έργο του, που τιτλοφορείται: «Πλάτωνας, ο Μεγάλος Φιλόσοφος και Κοινωνικός Οραματιστής» (2007). Σε ό,τι αφορά τον καθαρά λογοτεχνικό τομέα, ο Χάρης Πάτσης έγραψε και κυκλοφόρησε πολλά πεζογραφήματα και μια ποιητική συλλογή.

Επιμέλεια ανάρτησης: Νίκος Μπατσικανής

Blogger Templates
Λογοτεχνικό Ιστολόγιο

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η Μνήμη του. Αναπαυμένος. Θα μας μείνει αξέχαστος.
Παρά την προχωρημένη ηλικία του, κάθε μέρα ήταν στο γραφείο του, ακούραστος ταγός του Πνεύματος και των Γραμμάτων, αλλά και πολύτιμος σύμβουλος όλων μας.

Νίκος Μπατσικανής

Ανώνυμος είπε...

Τυχεροί όσοι τον γνωρίζατε!
Τυχεροί όσοι εκτιμήσαν το έργο του.

Δημήτρης Ζ.