Τετάρτη, Μαρτίου 10, 2010

Πόσο τα γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν την ποίηση;

Φίλες και φίλοι,

Με αφορμή τα τελευταία πολιτικά γεγονότα, αλλά και κάποιο ποίημα που ολοκλήρωσα σήμερα, έρχομαι να προβληματιστώ αν και κατά πόσο τα διαδραματιζόμενα γύρω μας, μπορούν να επηρεάσουν την ποίησή μας.

Το ποίημα που έγραψα λέγεται "Απώλεια" και αναρτήθηκε νωρίτερα στο προσωπικό μου ιστολόγιο Hi, Poetry!. (Ο απευθείας σύνδεσμος για να το δείτε είναι: http://hipoetry.blogspot.com/2010/03/blog-post_10.html). Οι στίχοι μιλούν για κάτι που χάνεται (το φως) και κεντρική μορφή στην ιστορία είναι ένα λευκό πουλί, το οποίο καλείται να πετάξει για "στερνή φορά". Διότι, το φως δεν πρόκειται να ανατείλει ξανά γι' αυτό, κι αν ποτέ ανατείλει, θα ανατείλει "σ' άλλη γενιά"...

Ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος, νομίζω. Τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης και το μη διαφαινόμενο τέλος της δύσκολης τούτης εποχής, έχουν για μένα απομακρύνει κάθε ελπίδα να ορθοποδήσω επαγγελματικά. Με παρελκόμενα χίλια-δυο άλλα, καθώς δεν έχω φτιάξει ακόμα τη ζωή μου. Συνεπώς, βλέπετε ότι ήδη γράφτηκε ένα ποίημα επηρεασμένο από τις συγκυρίες. Ποιος ξέρει, πόσα ακόμη να γράφονται τούτη τη στιγμή που μιλάμε...

Είναι αλήθεια πως, και στο παρελθόν, οι πολιτικές καταστάσεις ενέπνευσαν ποιητές. Η θλιβερή ποίηση του μεσοπολέμου μάς είναι γνωστή, αλλά και γεγονότα όπως η μικρασιατική καταστροφή, τα οποία γίνονται πηγή (=πληγή) απ' όπου αντλεί ο λογοτέχνης. Σε προσεχή άρθρα μας, εδώ στο Verse Monkey!, θα προσπαθήσουμε να εντρυφήσουμε σχετικά. Τώρα όμως, θα ήθελα τη δική σας γνώμη:

Αν έχετε άποψη, παρακαλώ να τη στείλετε. Θέλω να ακουστεί η δική σας φωνή. Ξέρω πως για λίγον καιρό, όλοι παραμένουμε σιωπηλοί. Δεν είναι τυχαίο που γράφουμε ελάχιστα. Η ψυχή μας είναι βαριά... Απαντήστε στο ερώτημα, πόσο επηρεάζει εσάς, πόσο επηρεάζει το γράψιμό σας η σημερινή πολιτική κατάσταση. Περιμένω τις απαντήσεις σας, στο γνωστό e-mail: ptoumassis@gmail.com. Όλες οι απόψεις θα αναρτηθούν.

Με αγάπη,

Verse Monkey!

Δεν υπάρχουν σχόλια: