Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

Επιστολή Διαμαρτυρίας του Συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου προς την Ε.Ρ.Τ.

Η παρακάτω επιστολή στάλθηκε από τον κ. Ηλία Ανδριόπουλο, έναν από τους πιο σημαντικούς κι αγαπημένους μουσικοσυνθέτες, στον Πρόεδρο, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και στο Δ.Σ. της Ε.Ρ.Τ., στις 26.9.2011:

Κύριε Ταγματάρχη (σ.σ. εννοεί τον γνωστό Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Λάμπη Ταγματάρχη)

Θα σας παρακαλούσα θερμά να έχω μια απάντηση στην εξής απορία μου. Με ποιανού εντολή δεν ακούγεται καθόλου η μουσική και τα τραγούδια μου από τα ραδιόφωνα της Ε.Ρ.Τ.;

Ακόμα, με ποιανού εντολή, τα Μουσικά Σύνολα της Ε.Ρ.Τ. με έχουν διαγράψει εντελώς ως συνθέτη και αρνούνται να παίξουν τους «Προσανατολισμούς», στην καινούργια και ολοκληρωμένη μουσική τους μορφή αν και εφέτος τιμούμε σαν χώρα, τον Οδυσσέα Ελύτη για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του.

Ποιος είναι εδώ ο ρόλος του Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου (σ.σ. ένας εξίσου σημαντικός μουσικοσυνθέτης), που όλο και περισσότερο παίζει, προβάλλει και διαφημίζει μέσω Ε.Ρ.Τ., χωρίς ντροπή, την μουσική του και την ευνοούμενή του κυρία Δάρρα (σ.σ. μια ιδιαιτέρως χαρισματική και πολύ γνωστή ερμηνεύτρια). Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, εδώ εντοπίζεται ο λόγος που κάποιοι καταλαμβάνουν θέσεις και εξουσιάζουν τον …έρμο τον πολιτισμό μας.

Επειδή αυτό το γεγονός του αποκλεισμού μου, εγείρει σοβαρό θέμα ηθικής τάξεως και υποκρύπτει, πέραν του προσωπικού φθόνου του εν λόγω κυρίου (σ.σ. κρίμα), πολιτικές παλιανθρωπιές – ο νοών νοείτω – και έχοντας υπ’ όψιν μου ότι απευθύνομαι σε ανθρώπους που Διοικούν την Δημόσια Τηλεόραση και τα Ραδιόφωνά της (σ.σ. το γνωστό επιχείρημα όλων όσων νομίζουν ότι/ή και αδικούνται από τη Δημόσια Τηλεόραση) και …όχι κάποιο ιδιωτικό πολιτιστικό φορέα τύπου Ωνασείου, ελπίζω πως δεν θα με αγνοήσετε και θα απαντηθεί το ερώτημά μου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστώ για λόγους αυτοσεβασμού, αλλά και αηδίας για αυτά που συμβαίνουν στο Ραδιομέγαρο, να απαγορεύσω εγώ από την Ε.Ρ.Τ. τη μετάδοση της μουσικής και των τραγουδιών μου.

Με τιμή,
Ηλίας Ανδριόπουλος

(Πηγή: Fimotro).

Σχόλιο δικό μας:

Αγαπητέ, κύριε Ανδριόπουλε,

α) Μην σπεύδετε να υποβιβάζετε σε αξία τους άλλους μουσικοσυνθέτες, διότι κανονικά θα έπρεπε να είστε αγαπημένοι μεταξύ σας, όπως λίγο παλιότερα οι Μίκης Θεοδωράκης και Μάνος Χατζηδάκις. Τώρα εσάς έχουμε στο προσκήνιο – ο Μάνος λείπει κι ο Μίκης σάς επιτρέπει χώρο – και σας θέλουμε μαζί και σε ευγενή άμιλλα. Όχι τέτοια, όχι τέτοιες εκφράσεις δηλαδή.

β) Η κυρία Δάρρα είναι εξαίρετη. Τελεία και παύλα επί αυτού.

γ) Έχετε απόλυτο δίκιο όταν λέτε ότι η Ε.Ρ.Τ. σας «κόβει». Πράγματι, αυτό το έχουμε κι εμείς παρατηρήσει, εδώ και καιρό. Πρόκειται για αδικαιολόγητη πράξη. Αυθαιρεσία. Έχετε δίκιο. Εκεί που χάνετε το δίκιο σας, είναι όταν χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα ότι «δεν επιτρέπεται η Δημόσια Τηλεόραση να με αδικεί». Αυτό το επιχείρημα το λένε όλοι. Και οι καλοί, και οι άχρηστοι. Περιμέναμε από εσάς κάτι πιο ευφυές και λιγότερο τετριμμένο.

δ) Θυμηθείτε την προστριβή του εκλιπόντα Ίωνα Νταϊφά (που τώρα δεν τον θυμάται σχεδόν κανείς) με τον Μάνο Χατζηδάκι, στο Τρίτο Πρόγραμμα. Εκείνη η προστριβή είχε τελειώσει με μια πρόσκαιρη και χωρίς αντίκρυσμα νίκη του Ίωνα Νταϊφά, ο οποίος πέταξε στα σκουπίδια τα έργα του Μάνου!!! Αλλά για ιδέστε, αθάνατος ποιος έμεινε. Συνεπώς, παρατήστε τον κ. Ταγματάρχη και ασχοληθείτε με νέα έργα. Υπάρχουν αξιολογότατοι στιχουργοί/ποιητές, που σας περιμένουν με αγάπη και …αγωνία. Δείτε τους, κι αγνοήστε τους άλλους.

Verse Monkey logo

Δεν υπάρχουν σχόλια: