Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2012

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αρνήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων


(Από το: NAFTEMPORIKI.GR)

«Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο Θεσσαλονικιός ποιητής, Ντίνος Χριστιανόπουλος, τη διάκρισή του με το μεγάλο βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού, παραπέμποντας σε παλιότερο κείμενό του (1979), με τον τίτλο «Εναντίον».

Σχόλιο του Verse Monkey!:

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΝΤΙΝΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΕ, ΠΟΙΗΤΗ... Επιτέλους, η πιο ηχηρή απάντηση δόθηκε! Απάντηση ενός αληθινού καλλιτέχνη, απέναντι στα μερμήγια. Στα θλιβερά, ποταπά και αχρεία μερμήγκια που αιώνες κατατρώγουν και υποσκάπτουν, άλλοτε δόλια κι άλλοτε εξ αμαθείας, τα θεμέλια του ελληνικού πολιτισμού και της διανόησης!

Verse Monkey logo

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και η αλαζονεία της μετριότητας

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είναι ποιητής. Για την εποχή μας σημαντικός. Δύσκολα, όμως, θα τον κατέτασσε κανείς στους μείζονες Έλληνες λογοτέχνες. Πολύ δύσκολα.

Τα τελευταία χρόνια φροντίζει να θυμίζει την παρουσία του περισσότερο μετην ιδιορρυθμία του χαρακτήρα του και τις κρίσεις του για άλλους καιλιγότερο με το έργο του.

Έχει χαρακτηρίσει «τεμπέλη που κυνηγούσε πιτσιρίκες» τον Οδυσσέα Ελύτη και, περίπου, «γλείφτη» τον Γιώργο Σεφέρη! Τους δυο νομπελίστες ποιητές, οι οποίοι κέρδισαν το βραβείο επειδή (κατά τη γνώμη του) τους υπερπρόβαλαν οι δημοσιογράφοι!

Και μη χειρότερα!

Προφανώς ο ίδιος δεν τιμήθηκε με νόμπελ, όχι γιατί το έργο του δεν κρίθηκε αξιόλογο απ’ τη Σουηδική Ακαδημία -αλοίμονο- αλλά γιατί ο ίδιος αρνήθηκε να είναι γλείφτης και να κάνει δημόσιες σχέσεις με τα ΜΜΕ!

Όλα αυτά είναι γνωστά για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Απλώς τις τελευταίες μέρες επανέρχονται στο νου, με αφορμή την άρνησή του να παραλάβει το βραβείο του υπουργείου Πολιτισμού και τις δημόσιες εμφανίσεις του. Μίλησε χθες στο Μega (στους Οικονομέα -Καμπουράκη) και σήμερα στον Σκάι (στην Πόπη Τσαπανίδου).

Η αλαζονεία ξεχείλιζε, η αγένεια προς τους δημοσιογράφους έφτανε στα όρια της προσβολής.

Αν περιέγραφε ο ίδιος κάποιον άλλο με αυτή τη συμπεριφορά, πιθανότατα θα μιλούσε για την «έπαρση της μετριότητας«.

«Δεν ξέρω καν τη φάτσα σας«, έλεγε στην εμβρόντητη Τσαπανίδου, που προσπαθούσε να του υπενθυμίσει ότι έχουν συναντηθεί.»Δεν σας θυμάμαι κυρία μου. Με το ζόρι σας ανέχομαι και δεν σας έδιωξα που ήρθατε στο σπίτι μου«, έλεγε ο ποιητής που δε θέλει καμιά επαφή με δημοσιογράφους, αλλά και δε λέει όχι σε όποιον τους ζητήσει συνέντευξη τις τελευταίες μέρες!

aixmi.gr