Κυριακή, Απριλίου 07, 2013

Η επιστολή-αντίσταση του μαθητή Λυκείου, Αλέξανδρου Κοκολάκη, στον Γιάννη Στουρνάρα


Γράφει ο Παναγιώτης Τουμάσης

«Είναι κι αυτή μια στάσις. Νιώθεται». (Κ. Π. Καβάφης, από το ποίημά του, «Στα 200 π.Χ.»).

«Κύριε Υπουργέ Οικονομικών, ονομάζομαι Αλέξανδρος και είμαι μαθητής της Γ΄ Λυκείου», ξεκινά την επιστολή του προς τον Γιάννη Στουρνάρα ο 17χρονος Αλέξανδρος Κοκολάκης από τα Χανιά της Κρήτης. Για να εξηγήσει στη συνέχεια πως υπάρχει ασυνέπεια των θεωριών που διδάσκεται τη φετινή χρονιά στο σχολικό εγχειρίδιο “Αρχές Οικονομικής Θεωρίας”, προς την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική του Υπουργείου.

Πιο συγκεκριμένα, μιλά για τη εξελικτική διαδικασία (=μηχανισμό) της ύφεσης, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Ο.Ε.Δ.Β. και ουδόλως συνάδει με την τρέχουσα πρακτική, ήτοι σε καιρό ύφεσης να εμφανίζονται πλεονάσματα (!) στον κρατικό προϋπολογισμό. Στην ουσία, στηλιτεύει ευφυέστατα ο έφηβος αυτός την πτωχοποίηση του ελληνικού λαού, διότι με τέτοιες πολιτικές ευημερούν οι αριθμοί αλλά εξαθλιώνονται οι πολίτες.

Όλοι οι Έλληνες απανταχού της επικράτειας, μα και στον κόσμο ολόκληρο, καταλαβαίνουμε πως, πολύ ελάχιστα τον λαμπρό τούτον μαθητή απασχολεί η εν λόγω αντίφαση μεταξύ πράξης και θεωρίας, δεδομένου ότι άπαντες έχουμε αισθανθεί βαθιά στην τσέπη μας το αδηφάγο και άδικο χέρι της Εφορίας. Ένα χέρι μακρύ που υφαρπάζει τον πλούτο της χώρας μας και τον σκορπίζει απλόχερα στα «άπλυτα» πόδια των δανειστών μας.

Και τι είδαμε στα κανάλια; Αντί να προβάλλεται η είδηση υπό τον δέοντα φωτισμό, αντί να σχολιάζεται κατά το μέγεθος της νοούμενης αντίστασής της, αντί να απηχείται τέλος πάντων το πάνδημο λαϊκό αίσθημα, τα κανάλια και καναλάκια είχαν στο πάνελ τους από έναν καθηγητή Μ.Ε. – ορισμένοι προέρχονταν από τα μεγάλα φροντιστήρια του κέντρου – για να συμβουλέψουν τον μαθητή τι και πώς να γράψει στις Πανελλήνιες!

Η υποκρισία (λέγε με: παραπληροφόρηση) στον μέγιστο βαθμό!

«Το βασίλειό μου για ένα άλογο» θρηνούσε ο βασιλιάς Ριχάρδος, στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ριχάρδος ο 3ος» και σ’ ένα Λούκυ Λουκ – λατρεμένο κόμικ μικρών και μεγάλων – ένας περιοδεύων θίασος ανέβασε το θεατρικό αυτό. Όταν λοιπόν, ο πρωταγωνιστής έφτασε να ξεστομίσει τη συγκεκριμένη φράση, από κάτω οι θαμώνες, άξεστοι πιονέροι της Άγριας Δύσης, σκοτώθηκαν ποιος θα τού πρωτοφέρει ένα αληθινό άλογο!...

Για τέτοια γέλια μιλάμε. Για τέτοιες τραγελαφικές καταστάσεις. «Πείτε μας, κύριε καθηγητά», ρώτησε προχτές το μεσημέρι ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm, «τι πρέπει να γράψει αυτός ο μαθητής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, έτσι και τού πέσει το συγκεκριμένο θέμα»; Για να λάβει επιστημονικές και εμβριθείς αναλύσεις από την άλλη μεριά της γραμμής. Αλλά δεν πειράζει· έχουν γνώση οι φύλακες…

Δηλαδή, όλοι μας!

Verse Monkey! Με τον ήχο του νου

Δεν υπάρχουν σχόλια: